U bent hier

Châtel (Haute-Savoie)

  •  Châtel
    Jaarlijkse viering van Saint Laurent, beschermheilige van Châtel, augustus 2014

Een korte geschiedenis

Toen Châtel (1200 - 2100 m) nog uitsluitend een boerenbergdorpje was, probeerden de eerste pioniers van het toerisme het dorpje om te toveren tot een thermisch kuuroord voor mensen op zoek naar rust en herstel. Maar de massale intocht van gezondheidszoekers kwam niet op gang en zo bleef de belangrijkste bedrijfsactiviteit in het dorpje nog lange tijd de landbouw en veeteelt. Pas toen de eerste skiërs het gebied ontdekten (die de heuvels toen zelf nog opklommen) veranderde Châtel in een dorpje voor wintersporters. Langzaamaan kwamen er steeds meer skifaciliteiten en in 1948 werd de eerste skischool gesticht door de vader van de latere skikampioen Francois MacchiChâtel als landbouw- annex skidorpje kreeg steeds meer een vaste vorm. 

In de jaren vijftig ontwikkelde een rijke Parijzenaar de hellingen van Super-Châtel tot skigebied en werd de skiverbinding naar Morgins (in Zwitserland) aangelegd. Dit was het begin van Les Portes du Soleil. Ook ontstond een toeristische infrastructuur met winkels, kinderdagverblijven, hotels, sportwinkels en steeds meer voorzieningen. Met name toeristen uit Parijs ontdekten de nieuwe plek, waar overigens ook in de zomer steeds meer te doen was.

In de jaren zeventig explodeerde het toerisme pas echt toen ook andere Europeanen (uit Noord-, Oost- en Zuid-Europa) vakantiehuisjes kochten. Dit was mooi, maar de gemeenschap hechtte er wel aan het authentieke karakter van het dorp te bewaren en maakte zich daar ook hard voor. Zo werd Châtel een mix van authenciteit en moderniteit. Nu, in 2015, is het een levendig, afwisselend en charmant dorpje waar veel te doen is. Charmant en eigen, want veel Châtellans (inwoners van Châtel) leven ook nu nog voor het grootste deel van de landbouw en veeteelt. Châtel heeft overigens met de uitgebreide en gezinsvriendelijke voorzieningen inmiddels ook de officiële status van 'Famille Plus Montagne'. Dit is een keurmerk, uitgegeven door de Franse minister van Tourisme, dat aangeeft dat de plek erg geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Le numéro 5

Het chalet kwam eind jaren zeventig in de familie. Op een van de hellingen in de luwte van Châtel  werden vijf chalets gebouwd onder de gemeenschappelijk noemer 'Clair de Lune'. Het vijfde en laatste huisje, op het hoogste punt, kocht onze oma: oma Oyevaar-Boer. Vandaar ook de naam le numéro 5. In de jaren die volgden, kwam familie van heinde en verre naar het huisje om met andere gezinsleden  en/of vrienden van het huisje te genieten. Overigens niet alleen van le numéro 5, maar zeer zeker ook van het feeërieke sfeertje van Châtel en omgeving. Niet alleen in de winter, maar het hele seizoen door. Vandaar ook dat we de omgeving en de verschillende mogelijkheden zo goed kennen. De familie Oyevaar en aanverwanten komen er dan ook nog steeds met veel plezier. 

Door ons getipt:

Restaurant op de Col de Bassachaux
Prachtige wandelplek, heerlijk restaurant op het 'dak van de wereld'.
La Poya
Gezellig en authentiek restaurant in het hartje van Châtel. Vooral voor carnivoren een fantastisch adres!
Le Vieux Four
Bowlen en eten. Voor wie het leuk vindt om de Savoyaardse keuken uit te proberen. Sfeervol restaurant met de lekkerste fondue savoyarde, berthoud,tartiflette en andere streekgerechten.
Le Castellan
Op steenworpafstand van het huisje. Geliefd om de traditionele aardappelsoep.
Fleur de Neige
Upscale restaurant.
La Godille
Barretje in het centrum, gezellige plek na een dagje op de ski's voor een glaasje vin chaud